Har du blivit utsatt för en våldtäkt?
De flesta övergrepp sker inte ute på gatan i skydd av mörkret. Även om de rena överfallsvåldtäkterna tyvärr har ökat i Sverige så är det fortfarande så att de flesta övergreppen och våldtäkterna sker i hemmet och av någon som man som brottsoffer känner - eller kanske har en relation med.
Det gör att vi förmodligen har ett stort mörkertal att ta hänsyn till och där många kvinnor inte väljer att anmäla att de blivit utsatt för en våldtäkt. Man kanske dels är chockad, dels förnekar att den ägt rum och dels också anklagar sig själv - vad hade jag på mig, gav jag inviter som missuppfattades, sa jag i själva verket ja?
En våldtäkt är en våldtäkt, även om man känner förövaren. Och, det handlar om en allvarligt brott som kan ge fängelse. Det är också därför som man måste försöka samla mod och göra en polisanmälan.
Om det var något som man kunde se i samband med Me-too så var det att A) våldtäktsmän finns i alla klasser, samhällsskick, åldrar och etnicitet och B) ingen är ensam i detta. Me-Too öppnade luckan och där historierna plötsligt vällde fram. Några män blev fällda, andra inte - för alla kvinnor så blev det dock en personlig revansch och upprättelse. Den ska man ta lärdom av.
Anmäler man en våldtäkt så får man också en personlig upprättelse, en gärningsman - förhoppningsvis - fälls och en chans att gå vidare i livet. Det senare är naturligtvis lättare sagt än gjort: att bli utsatt för en våldtäkt är ett fruktansvärt trauma där man behöver hjälp och stöttning för att minimera skadorna. Kvinnojourer och psykologer (som man kommer i kontakt med vid anmälan) fyller en enorm funktion i detta.
Ditt målsägandebiträde kostar ingenting
Ett av de största stöden får man av sitt målsägandebiträde. Detta både rent juridiskt, men även sett till det rent mentala. För att förstå det senare måste man ta hänsyn till att det tar lång tid innan en förundersökning är färdig och att det under den tiden kan hända ganska mycket som påverkar.
Vi kan ta det uppmärksammade fallet i Bjästa som exempel på yttre påverkan. En flicka blev där våldtagen på en skoltoalett. Förövaren var en populär kille; något som också visade sig i det stör han fick av omgivningen. Flickan å sin sida blev utsatt för en massiv hatkampanj och det spelade heller ingen roll att pojken senare erkände denna våldtäkt (och även genomförde en annan). Flickan blev utmålad som en lögnare - pojken som en hjälte. Det stöd som flickan fick från sitt målsägandebiträde ska inte underskattas i detta. Liknande paralleller kan dras även till andra fall där man som offer lämnas vind för våg; där omgivningen väljer sida och där man plötsligt står ensam.
En annan sak som många upplever är att de blir ansatta av frågor som rör klädsel och annat - både från polis och senare vid rätten. I och med att ett målsägandebiträde är med hela vägen - från polisförhör, via rättegången och till dom meddelats - så blir han/hon mer än bara juridisk hjälp: han/hon blir ett gigantiskt stöd som gör att många hittar orken att fortsätta.
Ett ärende som kan ge fängelse - som en våldtäkt - ger dig rätt att få ett målsägandebiträde bekostat av staten. Valet är också relativt fritt och ger dig som offer en möjlighet att hitta en jurist du verkligen har förtroende för.
Läs mer om den hjälp du som brottsoffer kan få: https://www.våldtäkt.com.
Andra inlägg
- Anlita en privatdetektiv för säkerhet och sanning
- En professionell advokat kan underlätta vid separation i Göteborg
- Att ta steget och ansöka om konkurs
- Advokat Malmö - rätt hjälp med arbetsrätt
- Skaffa dig med lätthet ett arbetstillstånd
- Aktieägaravtal – trygghet för delägare
- Vårdnadstvist med juridisk hjälp i Dalarna
- Arbetsrättsadvokat för arbetstagare och arbetsgivare i Stockholm
- Skaffa ditt arbetstillstånd hos en välrenommerad advokatbyrå
- Juristkurs i Stockholm där man får nyheter och tips